Puan ver

Bolonez sos için;
  • 500 g dana kıyma
  • 400 ml sebze ya da et suyu
  • 1 adet soğan (büyük boy)
  • 1 adet havuç (büyük boy)
  • 2 adet kereviz sapı
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı kırmızı şarap (isteğe bağlı)
Beşamel Sos için;
  • 450 ml süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş muskat
  • 1 çay kaşığı karabiber
  Lazanya için;
  • 12 adet lazanya yaprağı
  • 6 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Arzum Chefim Çok Amaçlı Basınçlı Pişirici’nin pişirme haznesi içerisine bolonez sos için ayırdığınız 3 yemek kaşığı tereyağını koyun ve “Manuel” modda cihazı çalıştırın.
  • Tereyağı eridikten sonra içerisine küpler halinde doğradığınız soğanı, havucu ve kereviz saplarını ekleyin. Ara ara karıştırarak üzeri kapalı biçimde 7-8 dakika pişirin.
  • Pişen sebzeleri bir kaba aktarın, pişirme haznesi içerisine tekrar sıvı yağ ekleyin ve içerisine kıymanın tümünü ilave edin. Kıyma suyunu bırakıp, tekrar çekene dek düzenli karıştırmaya devam edin.
  • Kıyma suyunu çektiğinde eğer kullanmak isterseniz, kırmızı şarabı da ekletin ve kıyma tüm şarabı çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
  • Kıymalar kavrulduktan sonra domates salçasını, sebze ye da et suyunu, kekiği, daha önceden pişirdiğiniz sebzeleri, tuzu ve karabiberi de pişirme haznesine ekleyerek tüm içeriğin bir taşım kaynamasını bekleyin.
  • Sosun kaynamasının ardından ısıyı 110°C’ye süreyi ise 40 dakikaya ayarlayarak cam kapağı kapatın. Bolonez sosu suyunu çekip yoğun bir kıvam alana kadar bekleyin.
  • Bu sırada ocağa çelik bir tencere alın ve beşamel sos için ayırdığınız tereyağını eritin. Unu yavaşça üzerine ekleyin, bu esnada bir çırpma teli ile karıştırmayı ihmal etmeyin.
  • Karışımın rengi sarıya dönmeye başladığında sütü de yavaşça ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Sos kaynamaya başladığında tuz, karabiber ve muskatı da ekleyerek 3-4 dakika daha pişirin ve sonrasında tencereyi ateş üzerinden alın.
  • 30 cm uzunluğunda ısıya dayanıklı bir fırın kabı alın ve kabın her yerine tereyağı sürün.
  • Bolonez sosundan birkaç yemek kaşığı alarak tabanın üzerine eşit biçimde yayın. Üzerine 4 adet lazanya yaprağını yan yana olacak biçimde dizin.
  • Bolonez sosun yarısını bu kata ekleyerek eşit kalınlıkta yayın, üzerine beşamel sosun 1/3’ünü ekleyin ve yine eşit biçimde yayın. Üzerine tekrar 4 adet lazanya yaprağını dizin.
  • Kalan bolonez sosunu da lazanya yaprakları üzerine ekleyin ve beşamel sosun 1/3’ünü tekrar üzerlerine yayın.
  • Son 4 lazanya yaprağını da en üst kata dizin ve kalan tüm beşamel sosu tüm yüzeye eşit olacak biçimde yayın. Rendelenmiş parmesan peynirini de yüzeye serpmeyi unutmayın.
  • Önceden 180°C’de ısıttığınız Arzum Cookart Maxi Fırın’ın içerisindeki teli orta göze yerleştirerek süreyi 30 dakikaya ayarlayın.
  • Sürenin bitiminde parmesan peynirleri dilediğiniz renge dönmemiş ise bir 10 dakika daha pişirebilirsiniz.
  • Pişen lazanyayı dilediğiniz büyüklükteki parçalara ayırarak sıcak bir biçimde servis edebilirsiniz.
İlgili Ürünler